ORMAN KADASTROSU NEDİR ?
Devletin, kamu tüzel kişilerin ya da özel ormanların ve bu ormanlara ait her türlü taşınmaz malın ormanlar ile ortak sınırlarını belirleyen kadastral işlemlere orman kadastrosu denir. Orman kadastrosu ile orman sınırları belirlenerek bir kadastral harita üzerinde gösterilir. Orman kadastrosu çalışmalarında, kadastro komisyonlarınca arazide orman sınırlarının belirlenmesinin ardından, bu yerin haritası da hazırlanmaktadır. Harita ile orman ve orman olmayan kısımlar ile orman dışına çıkarılan yerler tespit edilir, belirli bir şekilde gösterilir.
HUKUKEN ORMAN SAYILMAYAN YERLER
6181 Sayılı Orman Kanunu Madde 1 devamı ; Ancak :
A) Sazlıklar;
G) (Değişik : 22/5/1987 – 3373/1 md.) Orman sınırları dışında olup, yüzölçümü üç hektarı aşmayan sahipli arazideki her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler,
H) (Değişik: 5/11/2003-4999/1 md.) Orman sınırları içinde veya bitişiğinde tapulu, orman sınırları dışında ise her türlü tasarruf belgeleri ile özel mülkiyette bulunan ve muhitin hususiyetlerine göre yetişmiş veya yetiştirilecek olan (…)(1) fıstık çamlıkları ve palamut meşelikleri dahil olmak üzere her nevi meyveli ağaç ve ağaççıklar,
İ) (Değişik : 23/9/1983 – 2896/1 md.) Sahipli arazideki aşılı ve aşısız zeytinliklerle, özel kanunu gereğince Devlet Ormanlarından tefrik edilmiş ve imar, ıslah ve temlik şartları yerine getirilmiş bulunan yabani zeytinlikler ile 9/7/1956 tarih ve 6777 sayılı Kanunda tasrih edilen yabani veya aşılanmış fıstıklık, sakızlık ve harnupluklar,
J) Funda veya makilerle örtülü orman ve toprak muhafaza karakteri taşımıyan yerler, orman sayılmaz.
HUKUKEN ORMAN SAYILAN YERLERİN SINIFLANDIRILMASI
6183 Sayılı Orman Kanunu Madde 4 – Ormanlar mülkiyet ve idare bakımından
A) Devlet ormanları;
B) Hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlar;
A) Muhafaza ormanları;
B) Milli parklar;
C) İstihsal ormanları; olmak üzere ayrılır.
ORMAN KADASTROSU
6183 Sayılı Orman Kanunu Madde 11 – Orman kadastro komisyonlarınca alınan kararlara ilişkin düzenlenen tutanak ve haritalar askı suretiyle otuz gün süre ile ilan edilir. Bu ilan ilgililere şahsen yapılan tebliğ hükmündedir.Tutanak ve haritalara karşı itirazı olanlar; askı tarihinden itibaren otuz gün içinde kadastro mahkemelerinde, kadastro mahkemesi olmayan yerlerde kadastro davalarına bakmakla görevli mahkemelerde dava açabilirler. İlan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kararlara ilişkin düzenlenen tutanak ve haritalar kesinleşir. Orman kadastro komisyonlarınca düzenlenen tutanak ve haritaların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak Hazine hariç itiraz olunamaz ve dava açılamaz. Hak sahibi gerçek ve tüzel kişiler tarafından açılacak sınırlamaya itiraz davalarında hasım Orman Genel Müdürlüğü; 2 nci maddeye göre orman sınırları dışına çıkarma işlemlerine karşı açılacak itiraz davalarında ise hasım Hazine ve Orman Genel Müdürlüğüdür.Orman Genel Müdürlüğünce açılacak davalarda hasım, hak sahibi gerçek ve tüzel kişilerdir.
HUKUKEN 2/B NEDİR ?
Kadastro komisyonlarınca arazide orman sınırlarının belirlenmesinin ardından, bu yerin haritası da hazırlanmaktadır. Harita ile orman ve orman olmayan kısımlar ile orman dışına çıkarılan yerler tespit edilir, belirli bir şekilde gösterilir. Orman haritalarında; orman olan yerler yeşil, orman sayılmayan yerler sarı, 2/B maddesine giren yerler kırmızı, tespit dışı bırakılan yerler sarı renkle boyanır. Hatalı olduğu tespit edilen haritalar üzerinde düzeltme işlemleri yapılabilir.Orman alanlarından başka amaçla kullanılmak üzere orman sınırları dışına çıkarılma işlemine basitçe”2/B” uygulaması denilmektedir. “2/B”nin hukuki dayanağı, Anayasanın 169 ve 170. Maddeleri ile 6831 Saylı Kanunun 2. madde/B fıkrasıdır.
6183 Sayılı Orman Kanunu Madde 2 Fıkra B hükmü ‘’ Orman sayılan yerlerden:
B) 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerlerden; tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık (antep fıstığı, çam fıstığı) gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları, Orman sınırları dışına çıkartılır. Orman sınırları dışına çıkartılan bu yerler Devlete ait ise Hazine adına, hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ise bu müesseseler adına, hususi orman ise sahipleri adına orman sınırları dışına çıkartılır. Uygulama kesinleştikten sonra tapuda kesin tashih ve tescil işlemi yapılır. Bu yerler dışında orman sınırlarında hiçbir suretle daraltma yapılamaz ‘’ şeklindedir.
Anayasa 169 Madde:…“Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz.”
Anayasa 170. Madde:..“31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tamamen kaybetmiş yerlerin değerlendirilmesi; bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen yerlerin tespiti ve orman sınırları dışına çıkartılması; orman içindeki köyler halkının kısmen veya tamamen bu yerlere yerleştirilmesi için Devlet eliyle anılan yerlerin ihya edilerek bu halkın yararlanmasına tahsisi kanunla düzenlenir.”
Yasa hükmünden 2/B arazi statüsüne girebilecek arazilerin şartları önceden belirlenmiştir. Bu şartlar şöyledir; Orman arazisi olarak kalmasının bir yararı olmayan, aksine tarım arazisi olmasının faydalı bulunduğu tespit edilen yerlerde,1981 yılından önce orman özelliğini kaybetmiş olan tarla, bağ, bahçe, zeytinlik, narenciye alanları, meyvelik gibi çeşitli tarım arazileri veya hayvancılıkta kullanılmasında sakınca olmayan yerlerde 2/B önem kazanır.
6183 SY. MADDE 2/B UYARINCA ORMAN DIŞINA ÇIKARILAN ARAZİLER ARAZİLERİNİ KİMLER SATIN ALABİLİR ?